OP:n toimitilauutisia

OP:n Vallilan toimitilojen edessä oleva aukio on nyt nimeltään Gebhardinaukio 1

18.8.2015

Aukio nimettiin suomalaisen osuustoimintaliikkeen perustajan ja ensimmäisen pääjohtajamme Hannes Gebhardin sekä hänen puolisonsa talousneuvos Hedvig Gebhardin mukaan.

Gebhardinaukio 1 (Gebhardsplatsen 1) on uusi keskusyhteisön käyntiosoite, joka löytyy jo kartastosta. Vanha osoite, Teollisuuskatu 1, on käytössä vielä uuden osoitteen rinnalla. Keskusyhteisön postiosoite PL 308, 00101 säilyy edelleen käytössä.

OP perusteli Helsingin kaupungille nimenmuutosta näin: Aukio ja sen symboliikka liittyvät osuustoiminnallisiin arvoihin eli ihmisläheisyyteen, vastuullisuuteen ja yhdessä menestymiseen. Aukion nimeämisellä on tarkoitus kunnioittaa Gebhardien jättämää aatteellista perintöä ja korostaa OPn toiminnan juuria.


Niille, jotka eivät vielä tunne Gebhardeja

Hannes Gebhard (1864–1933) oli suomalainen liikemies, Helsingin yliopiston professori, kansanedustaja sekä Suomen osuustoiminnan ja erityisesti osuuskassaliikkeen isä. Hänet tunnetaan nimenomaan osuuskassaliikkeen perustajana ja siten koko OPn perustaja- ja johtohahmona. Gebhard toimi Osuuskassojen Keskuslainarahaston (OKO) sekä Osuuskassojen Keskusliiton (OKL) ensimmäisenä toimitusjohtajana usean vuosikymmenen ajan. Hänen työssään korostuivat vahvasti osuustoiminnan aatteellinen ulottuvuus sekä laaja merkitys koko suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseksi.

Hedvig Gebhard (1867–1961) toimi pitkäaikaisena kansanedustajana sekä osuustoiminta-aatteen puolestapuhujana. Hän toimi kahteen otteeseen myös Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Myös hänen työssään korostui vahva aatteellinen sekä valistuksellinen puoli, ja hänen roolinsa naisten taloudellisen ja yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi Suomessa oli merkittävä.

Hanneksen ja Hedvigin tytär Maiju Gebhard (1896-1986) työskenteli Tehoseuran tutkimus-, koulutus- ja valistustoiminnan johdossa 21 vuoden ajan. Hänet tunnetaan ennen kaikkea Työtehoseurassa vuosina 1944–1945 keksimästään astiankuivauskaapista. Gebhard korosti työssään aina inhimillisyyttä ja erityisesti asioiden oikeaan arvojärjestykseen panemista.


Gebhard-mitali on kunnianosoitus

OP Ryhmän korkeimmat kunniamerkit, Gebhard-mitalit, jaetaan vuosittain OP Osuuskunnan vuosikokouksen yhteydessä. Kunniamerkki voidaan myöntää osuuspankkien toimihenkilöille ja muille huomattavimmin ansioituneille henkilöille tunnustuksena elämäntyöstä OP Ryhmässä.